Tulane University J. Bennett Johnston Labs

The Tulane JBJ laboratory project provides a compelling illustration that it’s possible through renovation to achieve huge energy savings while promoting a more humane and collaborative environment for occupants.

This 63,000sf project transformed 3 floors of an existing 7-story building configured in traditional closed, windowless, cellular labs to open, daylit “ballroom” labs with supporting office and collaboration spaces. The project was completed in 3 phases that allowed work to continue without interruption, requiring tight coordination on scheduling and materials flow to meet unmovable deadlines. The design underwent the stringent review process of the National Institutes of Health, in a collaborative approach that resulted in the updating of the NIH Design Requirements Manual to reflect advances in lab lighting design. Lab benches are modular, movable, and reconfigurable at will, with flexible “plug-and-play” quick-connect services supplied from above.

A pre-renovation photo, showing the closed, insular nature of the labs
Post-renovation, showing the conversion to an open, daylit "ballroom" layout
The project included glazing modifications on the north and south facades to provide much-needed, controlled, natural light for researchers.

Existing glazing was replaced with high-performance, hurricane resistant glazing with automated motorized solar control strategies. Using advanced lighting and ventilation techniques, modeled energy use was reduced to 1/3 that of the national average for lab/office spaces. Floor-by-floor dashboards provide user feedback, with ongoing monitoring indicating that project energy savings are being achieved. The project is also designed with resilience in mind, where laboratory samples are consolidated to “lifeboat” freezer farms with independent emergency power and cooling, so that research work is preserved during hurricane evacuations. The project achieved LEED Gold Certification on a modest budget (construction cost $10M).

SHARE
LOCATION

NEW ORLEANS, LA

SIZE

63,000 SQUARE FEET

YEAR OF COMPLETION

2013

EUI

122 (67% SAVINGS: MEASURED VS. TYPICAL OF THIS BUILDING TYPE & SIZE)

PERFORMANCE METRICS

LEED GOLD CERTIFICATION

SERVICES

ARCHITECTURE

INTERIOR DESIGN

AWARDS

2014 IIDA DELTA REGIONAL AWARD OF EXCELLENCE

PHOTOGRAPHER

WILL CROCKER